coronavirus
olievoorziening
Tweede Kamer

Had ik twee weken geleden nog allemaal wilde ideeën om hier de meest spannende onderwerpen uit het huidige publieke energiedebat aan de kaak te stellen; inmiddels lijken al die onderwerpen niet meer zo belangrijk. Natuurlijk lopen er ‘gewone zaken’ door. Maar ik kan me er ook maar moeilijk toe zetten, zeg ik maar eerlijk.

Het – veelal fysiek lege – VEMOBIN-kantoor zit momenteel in allerlei overleggen met overheden, branches en ondernemers om de impact van de maatregelen ter indamming van het coronavirus te beoordelen. We bekijken de situatie van dag tot dag en kijken of we ergens wat kunnen betekenen. Vaak zijn er veel vragen en niet overal meteen antwoorden.

Tegelijkertijd draaien de raffinaderijen en de tankstations door; dat is maar goed ook, want de olievoorziening en transport van brandstoffen  worden door de overheid tot vitale sectoren gerekend. Dat geldt breder dan alleen de brandstofvoorziening. Zo heeft de overheid verzocht om de voorzieningen van de tankstations open te houden, omdat vrachtwagenchauffeurs anders nergens terecht kunnen voor een maaltijd en sanitaire voorzieningen.

Een ander belangrijk punt is de zorg om de veiligheid van mensen die aan het werk zijn. VEMOBIN werkt samen met andere branches aan richtlijnen die de mensen moeten helpen veilig hun werk te kunnen doen.  Die zorg voor de veiligheid geldt voor iedereen en met name voor de mensen in de sectoren  die in de frontlinie staan. Alles is belangrijk, maar vooral dat sectoren zoals de zorg, de politie, en de voedselketen kunnen blijven draaien.

Hoe lang dat allemaal gaat duren? We hebben allemaal geen idee. We maken er allemaal maar het beste van op dit moment. Gisteren in mijn straat in Rotterdam werd er al gezamenlijk een rooster ingesteld, waarbij de kinderen om 10:00 uur aan de kleine pauze konden beginnen met toezichthoudende ouders op afstand van elkaar. En ik ga zo even wat boodschappen brengen bij mijn moeder, bij wie het wc-papier (echt!) op is. Benieuwd of het lukt.

We zaten als gezin aan de buis gekluisterd bij de speech van Rutte en wat mij nog het meeste trof waren de eensgezinde positieve reacties. Veel mensen haastten zich nog om te zeggen dat de VVD niet hun partij was of dat ze niet echt fan waren van Rutte, maar dat dit wel echt goed was.

Ik hoop vooral dat we de rijen gesloten kunnen houden. Eensgezindheid en enig vertrouwen in de overheid lijken mij in deze crisis geen overbodige luxe.

Ik ga in overleg in met mijn Europese collega’s om te horen of er nog lessen zijn die we kunnen leren uit bijvoorbeeld Italië.

Ik wens u alle sterkte en ‘stay safe’!

NB in de nieuwsbrief treft u natuurlijk zoals gebruikelijk, artikelen over allerlei aspecten van de sector. Het werk gaat natuurlijk ook gewoon door.

Met vriendelijke groet
Erik Klooster

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief