Elektrificatie
Tankstations
verduurzaming

Hoe verschillend de bedrijven erachter ook zijn, alle tankstations in Nederland hebben met elkaar gemeen dat ze zijn voorzien van een groot plat dak dat zich uitstekend leent voor zonnepanelen. Op weg naar een netto-emissie van nul in 2050, maakt onder andere TotalEnergies daar dankbaar gebruik van.

De ruim 400 tankstations van TotalEnergies worden volgens Geert Houbrechts in hoog tempo voorzien van zonnepanelen. “De teller staat nu op 67”, vertelt de directeur Netwerk van TotalEnergies Marketing Nederland. “Geheel in lijn met de duurzame strategie van de TotalEnergies Groep, moeten dat er eind 2022 al bijna 111 zijn.”
Het streven van TotalEnergies is om voor zoveel mogelijk mensen energie te leveren die betrouwbaar, betaalbaar en schoon is. Anders dan de elektrische oplaadpunten waar steeds meer tankstations van zijn voorzien, zijn de zonnepanelen niet te zien door tankende automobilisten. Dat weerhoudt TotalEnergies er volgens Houbrechts niet van om er fors in te investeren én om richting klanten te communiceren dat er ook energie wordt opgewekt terwijl ze staan te tanken. “Het gezamenlijk opgewekte vermogen van de 67 tankstations die we tot dusver van zonnepanelen hebben voorzien, is gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 1.000 huishoudens in Nederland en goed voor een CO2-reductie van 1,75 miljoen kilo per jaar. Dat zijn mooie cijfers op weg naar een netto-emissie van nul in 2050.”

Duidelijker zichtbaar

Ook bij Shell zijn zonnepanelen een middel om tankstations zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte elektriciteit te laten draaien – met energieneutraliteit als ultiem doel. Binnen het concern coördineert Charlotte Cossee de operatie om zoveel mogelijk van de 374 tankstations te verduurzamen. De primeur was in 2017 voor het Shell-station langs de A4 ter hoogte van Delft, twee jaar later gevolgd door het Shell-station aan de Burgemeester Letschertweg in Tilburg. Naast 164 zonnepanelen op het dak kreeg deze locatie ook 125 vierkante meter aan in de luifel geïntegreerde zonnepanelen. “De zonnepanelen zijn gunstiger op de zon georiënteerd en duidelijker zichtbaar voor de bezoekers”, lichtte Cossee destijds die keuze toe. “Dat vinden we ook belangrijk, zichtbaarheid. Dat een gebouw compleet is geïsoleerd, is voor een bezoeker niet te zien. Die zonnepanelen maken duurzaamheid tastbaar.”

Volledig energieneutraal

In navolging van de tankstations in Wieringerwerf en Den Oever, werd ook het tankstation van AVIA Marees in Hoorn eerder dit jaar van zonnepanelen voorzien. De door de tachtig zonnepanelen opgewekte stroom, zo’n 27.200 kWh per jaar, compenseert de stroom die nodig is voor de twee snelladers van 180 kW waarover het tankstation beschikt. Volgens een woordvoerster is het tankstation in Hoorn nu “volledig energieneutraal.” De uitrol van zonnepanelen én AC- en DC-laders op alle locaties past volgens haar in de steeds grotere focus op elektrisch laden, waterstof en duurzame brandstoffen. AVIA Marees is een van de vijf bedrijven die in Nederland de AVIA-licentie mogen voeren. Samen beschikt de coöperatie over 365 tankstations, met name in en rond dorpen en langs provinciale wegen.

Op veel fronten

‘Net zero’ in 2050 of eerder is ook het doel van bp, dat met ongeveer 350 tankstations een van de grotere spelers op de Nederlandse brandstoffenmarkt is. Volgens een woordvoerder is de multinational op veel fronten bezig om “op een veilige, respectvolle en duurzame wijze” energie te leveren en een van de middelen daarbij is het “reduceren van de emissies van de eigen activiteiten.” Wat zonnepanelen betreft lijkt de focus voorlopig niet op de daken van de eigen tankstations te liggen, maar op grotere oppervlakten. Bp-onderneming Lightsource bp, wereldwijd marktleider op het gebied van grootschalige zonne-energieprojecten, realiseerde in 2020 in verschillende landen diverse nieuwe projecten met een gezamenlijke capaciteit van 440 MW. Verspreid over vijf velden met een gezamenlijk oppervlak van 650 hectare, bevindt verreweg de grootste daarvan zich in Zaragoza. Lightsource bp heeft plannen voor 20 GW aan nieuwe zonne-energieprojecten.

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief