Beste leden en geïnteresseerden, wat was dat een feest, ons jaardiner eind juni! Misschien had het te maken met ons 25-jarig bestaan, dat zo velen van u de weg wisten te vinden naar het prachtige Pulchri Studio. In elk geval ontvingen we meer gasten dan ooit, prominente sprekers, experts, ambtenaren en ondernemers, in een goede en levendige sfeer. Misschien wel de mooiste feedback die ik kreeg, kwam achteraf via Linkedin van een deelnemer: “Wat een mooie plek voor relevante ontmoetingen en relevante discussies”. Dat hoor ik graag, als nieuwe directeur van VEMOBIN, dat we als vereniging een ontmoetingsplek zijn voor mensen en ideeën, over schone en duurzame energie voor mobiliteit en industrie.

Nieuwe schoenen

Een kort intro, nu ik toch uw aandacht heb. Met tien jaar ervaring in het bedrijfsleven en tien in de politiek, ben ik met veel enthousiasme in de grote schoenen van mijn voorganger Erik Klooster gestapt. De energietransitie is de rode draad in mijn carrière, en dat is ook wat mij zo aantrekt in onze vereniging. Precies zoals ik hoopte, ontmoet ik er legio gedreven professionals die hard werken aan waterstof, biobrandstoffen, laadinfrastructuur, CCS en aan moderne energiestations op strategische plekken. En tegelijk zie ik verantwoordelijke professionals, die hun oude schoenen niet weggooien, voordat Nederland nieuwe heeft. We voelen dus de verantwoordelijkheid, om ook te zorgen voor een betrouwbare energievoorziening door de productie en levering van onder andere benzine, diesel, nafta en stookolie aan de industrie, wegvervoer, scheepvaart en industrie.

Prioriteiten

En onze rol, mijn rol? Met een compact team van zeven mensen zijn we een spin in het web. Want veranderen, dat doe je het beste samen, zeker bij de systeemverandering waarin we zitten. Dus de private agenda’s in de keten, de beleidsprioriteiten vanuit Europa, Den Haag, provincies, gemeenten en toezichthouders moéten wel op elkaar aansluiten, om vooruit te komen. Daarom is het mijn rol om veel te luisteren, ontmoeten en praten. Naast ons eigen jaardiner heb ik bij bezoeken aan onze leden, het Deltalinqs jaardiner, de Veiligheidsdag en een waterstofcongres in korte tijd al de nodige inzichten opgedaan. Waar dat toe gaat leiden? Tot een beperkt aantal prioriteiten die ik samen met ons bestuur wil stellen. Sommige prioriteiten zijn al helder en die dragen we al uit. Het is bijvoorbeeld gelukt om iedereen ervan te doordringen dat de raffinageroute essentieel is voor het opschalen van de waterstofproductie en wind op zee in Nederland. Een andere duidelijke prioriteit is ruimte voor energiestations om te kunnen investeren in moderne laad- en tankfaciliteiten. Daar zullen we de komende maanden druk mee zijn. En zo zijn er nog vele andere dossiers waarop we actief zijn, actief blijven en ongetwijfeld actief worden. Want we willen bijdragen aan nóg meer groene groei in Nederland, welzijn, welvaart en een schoon milieu. Ziet u kansen om daaraan bij te dragen? Mail dan een collega of mij, via jwvdbeukel@vemobin.nl. Nog mooier: word lid (als u dat nog niet bent)! Zodat we samen kunnen zorgen voor schone en duurzame energie, voor mobiliteit en industrie!

Hartelijke groet,

Jan-Willem van den Beukel

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief