Met ingang van 1 juni start Jan-Willem van den Beukel als algemeen directeur van de Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (VEMOBIN). Van den Beukel volgt Erik Klooster op. De 42-jarige Van den Beukel was eerder wethouder in de gemeente Lansingerland, werkte als manager Sustainability bij PwC en gaf tot voor kort leiding aan de beleidsafdeling van het CDA in de Tweede Kamer.

Van den Beukel vindt het een goede zaak dat het aanstaande kabinet van PVV, NSC, VVD en BBB op het gebied van wet- en regelgeving meer in lijn met de rest van Europa wil handelen. Als voorbeeld noemt hij het afschaffen van de verhoging van de nationale CO2-heffing: “We hebben het Europese emissiehandelssysteem ETS al, dat heel duidelijk afstevent op de nullijn. Zetten we daar te veel nationale koppen op, dan lopen we uit de pas met de rest van Europa en dan vinden de duurzame investeringen niet meer in ons land plaats. Dat zou een gemiste kans zijn. Wij delen dan ook het uitgangspunt van de formerende partijen dat er geen nieuwe nationale koppen op Europees beleid moeten komen.” Ook is Van den Beukel positief dat de vier partijen in hun duurzaamheidsplannen een plek inruimen voor opslag van CO2 (CCS) en waterstof, twee technologieën die hard nodig zijn om de – onveranderde – klimaatambities waar te maken. Open eindjes ziet Van den Beukel echter ook in het Hoofdlijnenakkoord: “De beoogde kabinetspartners benadrukken dat wat hen betreft de energie- en klimaatdoelen blijven staan; dat is geruststellend. Maar tegelijkertijd vraag ik me af hoe we die mooie ambities met elkaar gaan betalen, nu het mes onder meer in het Klimaatfonds wordt gezet. De industrie is in rap tempo bezig met een enorme omschakeling naar andere energiebronnen en andere grondstoffen – dat kunnen we niet alleen. Steun blijft nodig als je het verdienvermogen van de industrie onderkent.”

 

Samenwerking

Voorzitter Robert Joore van VEMOBIN: “Met Jan-Willem Van Beukel krijgt onze vereniging een ervaren directeur die niet alleen goed thuis is in het bedrijfsleven, maar die ook de nodige politieke bagage meebrengt. Kennis van die verschillende werelden is essentieel om uitvoering te kunnen geven aan de forse uitdagingen waar onze leden voor staan. Zo willen mensen kunnen tanken of laden, en tegelijkertijd moet dat ook betaalbaar en duurzaam. Samenwerking met het maatschappelijk middenveld, politiek en kennisinstellingen is essentieel om daar op een goede manier uitvoering aan te geven en ik heb er alle vertrouwen in dat dat bij Jan-Willem in goede handen is.”

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief