Vraagje: als u nu een nieuwe auto mag uitkiezen, neemt u dan een 100% elektrische of kiest u toch nog voor benzine? Nee, u mag niet smokkelen door ‘hybride’ te zeggen! Alleen ‘benzine’ of ‘100% elektrisch’ is toegestaan. Met een auto met verbrandingsmotor wordt winkelen in Hoog Catharijne een stuk lastiger, want dan mag u over twee jaar niet meer rondrijden in de nulemissiezone die in het centrum van Utrecht van kracht wordt. En met een volledig elektrische auto wordt de zomervakantie naar Bretagne een stuk spannender, omdat je lang niet overal langs de snelweg kunt snelladen – om over het trekken van een caravan nog maar te zwijgen.

Krabt u zich nu achter de oren? Verplaatst u zich dan eens in de positie van een willekeurige tankstationondernemer langs de snelweg – want die zit met precies zo’n lastige keuze in zijn maag: “Als de vergunning voor mijn tankstation straks geveild gaat worden, kies ik dan voor elektrische laadpalen of verkoop ik nog gewoon diesel, benzine en LPG?” Smokkelen door te zeggen: “Ik zet laadpalen naast mijn pompeilanden, zodat ik al mijn klanten bedien”, mag niet van de rijksoverheid. Want als de nieuwe regels voor het veilen van de vergunningen doorgaan in de huidige opzet, moet die ondernemer écht kiezen: of hij biedt alleen laadpalen aan, of alleen traditionele motorbrandstoffen. Allebei mag niet. Dus kies maar.

Rammelend beleid

Sinds 2002 veilt het Rijk de vergunningen om langs een snelweg een tankstation te mogen exploiteren. VEMOBIN is groot voorstander van het veilen zelf, omdat dat de manier is om meer aanbieders en dus meer concurrentie en marktwerking langs de rijksweg te krijgen. En daar profiteert de consument van, omdat hij of zij zo mag rekenen op goede voorzieningen op verzorgingsplaatsen. En het is niet meer dan logisch dat de overheid ook snelladen als nieuwe energiedrager via het nieuwe veilingbeleid een volwaardige plek langs de rijksweg wil geven. Alleen de manier waarop is op zijn zachtst gezegd vreemd. Want je mag als tankstationondernemer niet langer laadpalen bij je station plaatsen; die mogen in de toekomst namelijk alleen nog op een apart laadplein komen. Een beetje hetzelfde als de groenteboer verbieden nog langer avocado’s te verkopen en zich uitsluitend te beperken tot Hollandse groente, zoals hij dat vroeger deed.

Wil je laadpalen exploiteren? Dan moet je dus op een zogenoemde laadkavel bieden. En wil je klassieke brandstoffen verkopen, dan bied je op een traditioneel tankstation. Op allebei bieden mag wel, maar ze allebei exploiteren is verboden. En het moet allemaal op aparte kavels, terwijl er al jaren wordt geklaagd over het gebrek aan ruimte langs de snelweg. Maar op de kavels mag je vervolgens allebei wél een shop neerzetten. Snapt u het nog? En zo rammelt er wel meer aan het nieuwe beleid.

Geen schoonheidsprijs

Beleidsmakers voelen inmiddels aan dat dit niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is echter niet van plan om het nieuwe beleid aan te passen naar een situatie waarbij je, net als in het buitenland, één exploitant op een verzorgingsplaats aantreft. Evenmin wil het ministerie toestaan dat een ondernemer laden én tanken tegelijk kan exploiteren. Maar het ministerie ziet het probleem wel degelijk en snapt de gevoeligheden – getuige de weggelakte passages in belangrijke Kamerstukken. En ook de Tweede Kamer worstelt met dit vraagstuk: een verzoek van Tweede Kamerlid Daniël Koerhuis om hier een tweeminutendebat over te houden, schoof de Kamer maanden voor zich uit.

Geen medelijden

Voor alle duidelijkheid: met een grote oliemaatschappij hoef je écht geen medelijden te hebben. Maar energiemaatschappijen (bewuste woordkeuze) moeten van de wetgever naast conventionele brandstoffen, ook hernieuwbare brandstoffen of groene stroom op de markt brengen. Dan kan diezelfde wetgever tegelijkertijd Shell Recharge, bp pulse en Total Energies niet belemmeren om een maatschappelijk gewenste draai te maken door van die kromme veilingregels op te stellen.

Geleidelijke overgang

Waar het om gaat, is dit: We zitten in een overgangsperiode naar 100% emissieloze mobiliteit, dan moet je de huidige bedrijven ook de gelegenheid bieden om die overgang van fossiel naar duurzaam mede mogelijk te maken. De meest logische weg is de pompen in het tempo van de ingroei van de elektrische vraag te vervangen door laadpalen. Wanneer een ondernemer die zowel laden als tanken aanbiedt dat het beste kan, is de klant toch het beste af? Op de verzorgingsplaats moet vooral de veiligheid en comfort van de reiziger leidend zijn. Het is daarom te hopen voor de consument dat het Rijk en de Tweede Kamer goed nadenken over de inrichting van tank- en laadstations langs de rijksweg. Dan kunt u de aankomende jaren zonder zorgen naar Bretagne. Of Hoog Catharijne.

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief