CO2 uitstoot
Innovatie
verduurzaming

De achteruitkijkspiegel, schijfremmen, de dubbele bovenliggende nokkenas, de semiautomatische versnellingsbak, de koolstofvezel monocoque, brandstoftoevoegingen voor de reiniging van het injectiesysteem… Stuk voor stuk zijn het innovaties die vanuit de Formule 1 hun weg vonden naar de personenauto-industrie. ExxonMobil en Porsche zijn van plan met eFuels dezelfde route te volgen, maar dan niet met de Formule 1 maar de Porsche Mobil 1 Supercup als proeftuin.

Als exclusief voorprogramma van de Formule 1 vond de Porsche Mobil 1 Supercup in 2021 plaats van 23 mei (Monaco) tot 12 september (Italië). Als winnaar eindigde opnieuw de Nederlander Larry ten Voorde, die maar liefst vier van de acht races wist te winnen in zijn Porsche 911 GT3 Cup. Bijzonder was dat de Porsches van alle 28 deelnemers deels op de eerste versie van Esso Renewable Racing Fuel ‘liepen’. De experimenten met de duurzame, koolstofarme brandstof worden voortgezet tijdens de Porsche Mobil 1 Supercup in 2022 en vloeien voort uit een intensieve samenwerking tussen Porsche en ExxonMobil, het moederbedrijf van de tankstations Exxon, Mobil en Esso.

Geavanceerde biobrandstoffen

De Esso Renewable Racing Fuel bestaat uit een mengsel van vooral geavanceerde biobrandstoffen en eFuel, dat in een fabriek in Chili wordt geproduceerd met waterstof en afgevangen CO2. De verwachting is dat de uitstoot van broeikasgassen in een gangbare brandstof voor gewone auto’s daardoor tot 85% kan verminderen. Dat bedrijven als ExxonMobil en Porsche miljarden investeren in de ontwikkeling van zogenoemde Low Carbon Liquid Fuels (LCLF’s) kan niet los worden gezien van de overtuiging dat er een alternatief moet zijn voor elektrificatie van het huidige wagenpark die nu nog grotendeels door fossiele brandstoffen wordt aangedreven. “De elektrificatie van onze voertuigen heeft voor ons de hoogste prioriteit”, verzekert Michael Steiner, lid van de Porsche Executive Board en binnen het bedrijf verantwoordelijk voor research & development. “eFuels zijn een goede aanvulling op onze aandrijflijnstrategie.  Hiermee kunnen onze klanten auto’s met conventionele verbrandingsmotoren en plug-in hybrides met aanzienlijk minder broeikasgasemissies rijden. De samenwerking met ExxonMobil stelt ons in staat om de eFuels onder de veeleisende omstandigheden van het racecircuit te testen. Dit is een volgende stap om van eFuels een betaalbaar en koolstofarm alternatief voor conventionele brandstoffen te maken.”

Zeer efficiënte operaties

Porsche investeert de komende vijf jaar 15 miljard euro in elektromobiliteit en digitalisering en wil in 2030 meer dan 80% van zijn voertuigen met elektrische motoren aanbieden. ExxonMobil heeft de afgelopen twintig jaar naar eigen zeggen meer dan 8,5 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek, ontwikkeling en implementatie van energie-oplossingen met een lagere uitstoot, resulterend in eliminatie of vermijding van 480 miljoen ton CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 100 miljoen auto’s. De oprichting van ExxonMobil Low Carbon Solutions, in januari, kan niet los worden gezien van de ambitie om tot 2025 2,6 miljard euro te investeren in emissiearme energieoplossingen. “In de afgelopen kwart eeuw hebben we samengewerkt met Porsche om hoogwaardige producten te ontwikkelen, die de prestaties van Porsches op het circuit en op de weg ondersteunen”, aldus Andy Madden, vice-president strategie en planning bij ExxonMobil Fuels & Lubricants. “Onze voortdurende samenwerking op het gebied van hernieuwbare brandstoffen en eFuels is een cruciale stap bij het beoordelen van de technische mogelijkheden en commerciële levensvatbaarheid van brandstoffen die de uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen.”

Nederlands tintje

Overigens zit er nog een Nederlands tintje aan Esso Renewable Racing Fuel. In de aanloop naar de Porsche Mobil 1 Supercup, vond de allereerste test met de nieuwe duurzame brandstof op 30 maart 2021 plaats op Circuit Zandvoort.

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief