Aan het einde van het Jaardiner 2022 van VNPI werd Ed Nijpels tot overall winnaar uitgeroepen van de debatten over energievraagstukken die in een ‘Lagerhuis-achtige setting’ plaatsvonden.

Het Jaardiner vond op dinsdag 14 juni 2022 plaats in Studio Pulchri in Den Haag. Onder de vele aanwezigen waren voorzitter Stefaan van Severen (werkzaam bij ExxonMobil), Marjan van Loon (Shell), Robert Joore (TotalEnergies) en Eugenia Pocóroba (BP), maar ook prominente ex-politici als Ed Nijpels (voorzitter van het Voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord), Menno Snel (tegenwoordig voorzitter ElementNL) en Han ten Broeke (voorzitter BOVAG).

Walking Diner

Behalve op een Walking Diner en een uitgelezen mogelijkheid om te netwerken, werden zij ook getrakteerd op een even hilarische als scherpe gesproken column van Remco de Boer, onderzoeker en publicist op het gebied van de energietransitie en maker van de podcast Studio Energie. Daarnaast konden zij deelnemen aan een Lagerhuis-achtig debat, dat in goede banen werd geleid door Esther van Rijswijk. ‘Het plafond voor subsidie voor CCS moet op maximaal 10 megaton CO₂ worden gehandhaafd’, ‘Vergunningverlening voor grootschalige CO₂-reductieprojecten moet altijd prevaleren boven het handhaven van stikstofnormen’, ‘Rekeningrijden kan eerder ingaan dan 2030; introductie moet uiterlijk in 2027’, ‘Voor zakelijke lease moet de elektrische auto vanaf 2025 verplicht zijn’ en ‘De inzet van hernieuwbare brandstoffen in het wegverkeer moet worden verdubbeld’, waren de prikkelende stellingen waarover kon worden gediscussieerd.

 

Mooiste uitspraak

Dat gebeurde ook, soms op verhitte wijze zelfs, door onder andere Snel, Nijpels, Ten Broeke, Klooster, directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE), Michelle Prins (Natuur & Milieu) en Alice Krekt (Deltalinqs Climate Program). Dat Ed Nijpels tot overall winnaar van de debatten werd uitgeroepen, kon als een soort oeuvreprijs worden beschouwd. Hij tekende misschien ook wel voor de mooiste uitspraak van de avond. “In sommige VVD-kringen kun je er beter met iemands vrouw vandoor gaan dan met iemands auto.”

Vorige maand werd bekend gemaakt dat Nijpels stopt als voorzitter van het Voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord. Hij wordt opgevolgd door GroenLinks-senator Kees Vendrik, die officieel voorzitter wordt van het ‘Platform voor maatschappelijke dialoog en reflectie klimaatbeleid’.

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief