In het kader van de energietransitie gooit het Shell Technology Centre in Amsterdam de deuren wijd open. Op het duurzame technologiecomplex kunnen ook start-ups, scale-ups, onderzoeksinstellingen en bedrijven voortaan gebruik maken van de beschikbare kantoor- en labruimten en faciliteiten. Bij het ultieme doel om de energietransitie via samenwerking en synergie een boost te geven, hoort een nieuwe naam: Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA).

Volgens ETCA-sitemanager Ferry Winter kan de koers- en naamswijziging niet los worden gezien van de overtuiging van Shell dat meer samenwerking noodzakelijk is om van de energietransitie een succes te maken. “In de laboratoria, kantoren en testomgevingen van het Shell Technology Centre werken ongeveer duizend mensen uit vijftig landen, die net als hun voorgangers belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de verduurzaming van het bedrijf, de mobiliteit en de energiesector. Onder de vlag van de ETCA zoeken we nu heel nadrukkelijk de samenwerking met start-ups, scale-ups, onderzoeksinstellingen en bedrijven die ook werken aan oplossingen voor schonere energie. De synergie waar we naar streven, is volgens ons absoluut noodzakelijk om de energietransitie mogelijk te maken.”

Deel van de oplossing

Probleem was volgens Winter dat niet alleen het Shell Technology Centre, maar ook die start-ups, scale-ups, onderzoeksinstellingen en bedrijven bezig waren en zijn met eigen oplossingen en ontwikkelingen op het gebied van schone energie. “Niemand weet nog welke van die soms disruptieve innovaties straks een substantieel deel van de oplossing zijn. Er bestaat geen one-size-fits-all-solution. Wat we met de ETCA voor ogen hebben, is een incubatoromgeving die leidt tot nieuwe samenwerkingen en synergiën tussen complementaire bedrijven en instellingen en, in het verlengde daarvan, commercieel haalbare toepassingen die écht het verschil gaan maken. Bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch rijden en de waterstofeconomie.”

Veel belangstelling

Volgens Winter is de belangstelling voor een plek op de ETCA groot. “Niet zo vreemd, want bedrijven en instellingen die zich hier vestigen kunnen niet alleen gebruik maken van flexibele kantoorruimtes, maar ook van labruimtes en labdiensten als 3D-printen en mogelijkheden voor het analyseren van materiaal en productprestaties. Bovendien krijgen ze toegang tot onze expertise. Omgekeerd kan Shell zijn voordeel doen met de aanwezigheid van zoveel nieuwe creativiteit en kennis op het gebied van schone energie.”

De angst dat Shell daarmee aan de haal gaat, is volgens Winter ongegrond. “Aan het begin van iedere samenwerking of ontwikkeling worden daar uiteraard goede financiële en juridische afspraken over gemaakt en vastgelegd. Vergeet niet dat start-ups en scale-ups Shell ook nodig kunnen hebben om een prototype op te schalen en commercieel haalbaar te maken. Een goed voorbeeld daarvan is de overname van NewMotion door Shell. Onder de nieuwe naam Shell Recharge Solutions heeft dat het aantal oplaadpunten voor elektrische voertuigen, en daarmee de transitie naar koolstofarm vervoer, een enorme boost gegeven.”

Niet langs elkaar heen werken

Voor alles hoopt en verwacht Winter dat de ETCA niet louter een ‘high tech bedrijfsverzamelgebouw’ wordt waar kantoor- en labruimten kunnen worden gehuurd en waar vooral langs elkaar heen wordt gewerkt. “Als het daarbij blijft, is de ETCA mislukt. Afgaande op de eerste reacties en resultaten, ben ik ervan overtuigd dat alle voorwaarden en ingrediënten aanwezig zijn om er een succes van te maken. Geloof me: de ETCA gaat voor de noodzakelijke versnelling van de energietransitie zorgen.”

 

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief