Statiegeld
Tankstations

Bemande tankstations langs de Nederlandse snelwegen worden vanaf 1 juli 2021 verplicht innamepunt van plastic statiegeldflessen. Statiegeld Nederland presenteerde in september het beoogde innamesysteem aan de leden van de VEMOBIN. Het statiegeld op PET-flesjes wordt ingevoerd naar aanleiding van de discussie over het beperken van de milieu-impact van de circa 900 miljoen kleine plastic flesjes die jaarlijks in Nederland over de toonbank gaan.

Innamelocaties mogen zelf bepalen hoe ze de inname organiseren, handmatig of machinaal. In beide gevallen ontvangt het station een kostenreflectieve vergoeding van Statiegeld Nederland. Bij inname krijgt de consument € 0,15 voor het flesje retour, een bedrag dat ook kan worden verrekend met een nieuwe aankoop. Tankstations die voor deze manier van inname kiezen, krijgen per flesje een lagere vergoeding dan tankstations die investeren in een volautomatische Reverse Vending Machine (RVM), zoals die al jarenlang in gebruik zijn bij supermarkten voor de inname van grote PET-flessen. Om een RVM rendabel in te kunnen zetten moet een station wel een zeer groot aantal flessen retour krijgen.

De ingezamelde flesjes worden op het station verzameld in een small of big bag en vervolgens centraal geteld, om zorg te dragen voor een goede vergoeding en om fraude te voorkomen. De grossier neemt bij een levering aan het station de flessen retour, zodat deze verder verwerkt worden.

RVM in of buiten winkel

Tankstations hebben een zekere vrijheid bij de plaatsing van de RVM. Net als bij supermarkten mogen deze ook bij tankstations buiten de winkelruimte worden geplaatst. De RVM’s kunnen bovendien in de kleuren van het tankstation worden geleverd.

Instroom

Alle grote en kleine plastic flessen worden voorzien van een nieuwe EAN-code en Statiegeld-logo. Hiermee is voor zowel het kassasysteem, als de medewerker, als de consument snel duidelijk of een fles al dan niet recht geeft op statiegeld. Vanaf april 2021 stromen de grote flessen en vanaf juni 2021 de kleine flessen met nieuwe etiketten in. Na de invoering van de innameplicht op 1 juli 2021, mag de restvoorraad met verouderde EAN-codes nog worden verkocht op de stations.

Invoering statiegeld

In 2018 stelde staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven het bedrijfsleven een deadline: Als het niet lukte het aantal PET-flesjes dat in het milieu belandt met 70 tot 90% te reduceren, zou statiegeld worden ingevoerd. In april maakte de staatssecretaris bekend dat de doelstelling niet was gehaald. Als gevolg hiervan wordt vanaf 1 juli 2021 in navolging van grote plastic flessen ook op kleine PET-flesjes statiegeld geheven. Naast grote supermarkten, treinstations met een bemand verkooppunt en grote cateringlocaties, zijn ook bemande tankstations langs de snelweg aangewezen als innamelocaties.

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief