Per vandaag heten we niet langer VNPI, maar heten we VEMOBIN. De Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie. De bekendmaking is een laatste stap in een proces waarmee we al met al bijna twee jaar bezig zijn geweest. En hoewel we de naam VNPI met trots gedragen hebben – we zijn er in Nederland immers groot door geworden – begon de naam toch in toenemende mate te knellen. Veel van bedrijven die lid zijn van de VNPI, zijn al lang niet meer alleen actief op het gebied van olie.

De nieuwe naam staat ook voor verbreding. De vereniging wordt opengezet voor andere activiteiten. Waterstofproducenten, biobrandstofproducenten en aanbieders van elektrisch laden kunnen vanaf heden ook lid worden van VEMOBIN. Ik moet zeggen; ik ben er blij mee en ook wel trots op dat we het proces – met een enkele hobbel gedurende de rit – op deze wijze kunnen afronden.

De verandering die we daarmee inzetten, is een logische stap. Veel bedrijven zijn al druk met investeringen in elektrisch laden, biobrandstoffen, waterstof of CCS. De verandering van scope van VNPI naar VEMOBIN past bij die veranderende activiteiten. Wij hopen in de komende periode een rol te spelen bij het versnellen van die activiteiten.

De lobby die de VNPI over de afgelopen 2,5 jaar heeft gevoerd voor de raffinageroute binnen de RED laat zien dat we ernst maken met de verduurzaming van onze sector. Voor sommigen partijen was het ongemakkelijk. Vervangen van grijze waterstof door groene waterstof, daar wil eigenlijk iedereen voor zijn. Maar ja, het is wel bij een raffinaderij; kan je die nog wel openlijk steunen? Gelukkig heeft de rationaliteit de boventoon gevoerd. Voor ons is het volstrekt logisch – het gaat tenslotte om CO₂-reductie en groene innovatie – en laat zien dat de stap die we nu zetten een logische vervolgstap is.

En nee, daarmee verloochenen we onze afkomst niet. En nee, daarmee doen we ook niet aan greenwashing. Ik heb zelf een gloeiende hekel aan greenwashing; misschien nog wel meer dan aan het afserveren van opties binnen het klimaatbeleid, die we keihard nodig hebben, zoals biomassa en CCS.

Het zal voor sommigen best wat wennen zijn. Want of het nou geldt voor journalisten, voor politici of voor ambtenaren: was je op zoek naar kennis van olie, dan moest je bij de VNPI wezen. Ik heb goed nieuws voor jullie: je kunt blijven bellen. Ik gok zo maar dat er in de komende periode nog genoeg blijft om over te praten. Laten we vooral in gesprek blijven, want dat is hoog nodig.

Meer weten? Neem contact op.

VEMOBIN Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte
van de ontwikkelingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief